Slow Food® – mezinárodní ekogastronomická organizace, založená roku 1989 italským novinářem Carlo Petrinim na protest proti světové expanzi fast-food řetězců, vedoucí k unifikaci chuti, vytlačování tradičních lokálních malovýrobců potravin a po staletí udržovaných gastronomických tradic.
Mezinárodní hnutí nyní sdružuje přes 100 000 členů z více než 150 zemí. V České republice působí v současnosti šestice poboček zvaných konvivia: Prague, Moravia, Pálava, Tábor, Brno a Bílé Karpaty.
Slow Food® Moravia – vzniklo roku 2003 z iniciativy Heleny Baker, Richarda Stávka a Martina Křístka. Třikrálové setkání členů konvivia v roce 2009 rozhodlo o nominaci trojice pasažérů projektu Archa chuti: Švestková povidla, Neuburské a Jeřáb oskeruše. Archa chuti je neustále se rozšířující seznam lokálních živočišných a rostlinných druhů i krajově typických potravin, jimž jinak hrozí zánik a zapomenutí. Např. Slovensko reprezentuje bryndza, Polsko medovina a oscypek, USA mj. blenheimská meruňka, Norton (Vitis aestivalis), wyandottské kuře, bizon americký, orleanský vinný ocet a mnoho dalších typických regionálních produktů, které nejsou chráněny jinou formou.
Ota Ševčík, vinař z Bořetic – jeden ze zakládajících členů vinařského sdružení Autentisté, jehož vína respektují terroir a tradice Hanáckého Slovácka. | |
Miura hotel v Čeladné – hotelová restaurace pod vedením Michala Götha prezentuje beskydskou kuchyni výlučně za využití regionálních surovin. | |
Neuburské, tajemná odrůda moravských vinic – soutěžní přehlídka vín ve Velkých Hostěrádkách zaměřená na nespravedlivě opomíjený kultivar. | |
Blatnický Roháč – tradiční známkové víno Blatnice pod Sv. Antonínkem, cuvée Ryzlinku rýnského, Sylvánského zeleného a Rulandského bílého. Naučná vinice starých odrůd za Moravským sklípkem v Šatově – Modrý Janek, Kamenorůžák, Hedvábné žluté a další archaické kultivary moravských vinic. |
Více o Slow Food® v České republice na rozcestníku www.slow-food.cz